תנאי הטיפול בתרומת ביציות בחו"ל
מרפאתנו עוסקת בתיאום ובמתן טיפולי הפריה חוץ גופית באמצעות תרומת ביציות בארץ ובחו"ל.
הליך איתור התורמות ובדיקות הסקר שהן עוברות: התרומה על פי חוק הינה אנונימית ולכן אנו מנועים מלתת פרטים מזהים של התורמות.
המידע אותו אנו רשאים לספק הוא גיל התורמת, גובהה, משקלה, גוון שיער, צבע עיניים, סוג דם ומשלח יד. גיוס ומיון התורמות נעשה ע"י הצוות הרפואי המקומי ומתבסס על ברור הרקע הסוציואקונומי שלהן, תחקיר בריאותי כולל התולדות המשפחתיים ומיילדותיים שלהן, בדיקות מעבדה נדרשות, וביניהן ביצוע סקר של מחלות מדבקות (זהה למה שאתם עוברים), כמו צהבת זיהומית מסוג B ו- C ובדיקת חשיפה ל HIV.
התורמות עוברות בדיקות סינון לבדיקת נשאות למחלות גנטיות שהן X שביר, SMA (ניוון שרירים) וסיסטיק פיברוזיס (מגוון המוטציות השכיח באוקראינה), וכן גם קריוטיפ המאתר ליקויים מבניים במערך הכרומוזומים. מאחר שלא ניתן להבטיח כיסוי לכל המחלות הגנטיות הידועות כיום, עליכם לפנות לייעוץ גנטי שמטרתו לבדוק את מידת הסיכון לכך אצלכם, ולהמליץ על בדיקת בן הזוג לאיתור נשאות. במידה שהגבר יאותר כנשא תוכלו לקבל דגימת דם של התורמת לבדיקת הנשאות לכשיתחיל היריון.
נשים שלהן אין בן זוג יכולות לרכוש מבנק הזרע דגימות מתורמים שנבדקו למגוון רב של נשאויות גנטיות (כרוך בתשלום), על מנת להרחיב את ביטחונן מפני ליקויים גנטיים בעובר. ישנם מצבים נדירים יותר בהם נדרש אבחון גנטי טרום הריוני, ולכן על מנת להכין את מערכת האבחון יש לאתר את התורמת מראש. בנוסף, בזמן ההיריון תוכלו לעבור את כל הבדיקות הקיימות לאיתור מוקדם של מומים מולדים ופגמים גנטיים בעובר, כמקובל לגבי כלל האוכלוסייה בארץ. לצורך החישוב המשוקלל של הסיכון בבדיקות הסקר עליכם למסור את גיל התורמת ולא את שלכן.
גיל התורמות נע בין 21 ל 31 שנים (בממוצע 27). מספר הפעמים שהן יכולות לתרום מוגבל ל 3 סבבים בלבד, ולכן אין אנו יכולים להתחייב למתן תרומה עתידית מאותה תורמת, במיוחד לאחר לידה קודמת ורצון בילד נוסף. מטופלים המעוניינים להגדיל את הסיכוי להולדה עתידית של ילד נוסף מאותה תורמת יכולים לבקש מראש להגדיל את מספר הביציות המוקצה להם (כרוך בתשלום).
ההליך הרפואי להכנת הרחם:
ההורמונים המופרשים ע"י השחלה (אסטרוגן ולאחריו פרוגסטרון) במהלך מחזור הביוץ מכינים את הרחם לקליטה של היריון. במידה שאין השרשה של עובר ברחם נושרת הרירית ומתחיל וסת ומחזור ביוץ חדש. מטרת ההכנה שלכם לחקות את התהליך הזה באמצעות מתן ההורמונים דרך הפה (אסטרוגן) ודרך הנרתיק (פרוגסטרון). בתבנית הבסיסית הזו המינונים וסוגי התכשירים יקבעו על ידי הרופא המטפל. לעיתים, לפי שיקול דעתו של הרופא, יתווספו תרופות אחרות בהתאם לצרכים האישיים המיוחדים של כל מטופלת. ככלל אין להתחיל תרופה או להפסיקה ללא הוראה רפואית.
השילוב של ההורמונים האלה חשוב להתבססותו של ההיריון בחודשים הראשונים להתפתחותו. הרופא המטפל ידאג לכוון את הכנת הרחם לחלון הזמנים בו יתבצע ההליך של התרומה. את הזרע המשמש לצורך הפריה יש להקפיא על מנת להעבירו לחו"ל.
מסלולי טיפול
הקפאת ביציות/עוברים מורידה את סיכויי ההצלחה בכחמישים אחוזים ויותר. יחד עם זאת הקפאת עוברים היא נדבך טיפולי חשוב כיוון שהיא מאפשרת שמירה של עודף עוברים לאחר אקט ההחזרה וגם גמישות ביצועית כתוצאה מאילוצים לא רפואיים. ההחלטה על מסלול הטיפול ומיקום ביצוע ההחזרה תתקבל ע"י הרופא המטפל בתאום אתכם.
על מנת להוזיל עלויות תוך שמירה על סיכויי הצלחה טובים אנו מחלקים את הביציות של התורמת. מטופלים המעוניינים להגדיל את מספר הביציות יכולים לבקש זאת (תמורת תשלום נוסף). מטופלים הנזקקים לשרות של "רפואה לפי ההלכה" בביצוע ההליך יכולים לתאם אותו עבור הליכי הקפאת הזרע, ההפריה והחזרת העוברים (התיאום והעלויות הנוספות הכרוכות בכך חלים על המטופלים).
הליך ההפריה, החזרת העוברים ושמירה בהקפאה:
לכל מטופלת אנו מקצים 6 ביציות בשלות תמורת התשלום, אותן אנו מפרים ע"י הזרקת זרעון בודד (ICSI). מספר זה מספיק לשני ניסיונות של החזרת עוברים, החזרה ראשונה של עוברים טריים ושנייה של עוברים קפואים (בד"כ שני עוברים בכל החזרה).תוצאות הליך ההפריה מותנות במשתנים רבים. כאמור אנו מפרים את הביציות על ידי הזרקת זרעון בודד לתוך הביצית.
למרות שהליך זה הינו היעיל ביותר בהשגת שיעור הפריה גבוה אין משמעו שיתקבלו בסוף ההליך מספר עוברים כמספר הביציות. יתרה מזאת, לא כל העוברים המתקבלים זהים באיכותם. מכאן שאין ודאות לגבי מספר העוברים שיתקבלו, איכותם והתאמתם לשימור בהקפאה. במידה שהתנאים הנ"ל לגבי ההחזרות אינו מתקיים יקבלו המטופלים ניסיון החזרה נוסף ללא תשלום, למעט עלות הקפאת הזרע הנעשית בארץ.
החזרת העוברים בארץ תתבצע ביחידה שתיבחר ע"י הרופא המטפל. האחריות על התיק הרפואי שלכם חלה על הרופא המטפל ויש לוודא שקיימות בתיק כל הבדיקות הנדרשות, כולל חתימה על טפסי ההסכמה המודעת. העדר בדיקות, במיוחד של צהבת ו HIV של שני בני הזוג, לא תאפשר ביצוע ההליך.
לצורך ההחזרה בארץ תדרשו להביא "טופס 17" מקופת החולים שלכם.
אנו ממליצים לדאוג לשלפוחית שתן מלאה טרם החזרת העוברים. זה מאפשר הדמיית אולטראסאונד טובה יותר בעת הפעולה. מיד לאחר ההחזרה ניתן לרוקן את השלפוחית בשירותים. את בדיקת הדם להיריון יש לבצע 12 יום ממועד ההחזרה ולדווח על התוצאה לרופא המטפל ממנו תקבלו הנחיות נוספות.