טיפולי פוריות
טיפולי פוריות הינם טיפולים רפואיים הניתנים לזוגות או לנשים יחידניות שמבקשים להרות ואינם מצליחים.
בשלב הראשון יש לבצע בירור לאבחנת הגורם לבעיית אי הפריון.
בעיית אי פריון אצל הגבר
ספירה נמוכה של תאי זרע, בעיה בתנועתיות של אותם התאים, בעיה במבנה תאי הזרע או וריקוצלה (התרחבות ורידי האשך).
בעיית אי פריון אצל האישה
בעיות בביוץ כגון שחלות פוליציסטיות, עקרות הלכתית (כלומר שהביוץ קורה לפני הטבילה במקווה), עודף משקל, חשיפה לחומרים ותרופות שונות.
באופן עקרוני, זוג פונה לטיפולי פוריות לאחר אי הצלחה להרות במהלך תקופה בת כשנה, בה מתקיימים יחסי מין פעמיים עד שלוש בשבוע, וללא כל שימוש באמצעי מניעה. במהלך אותה התקופה יש גם לוודא כי לא נעשה כל שימוש בתרופות הפוגעות בפוריות, יש להימנע משתיית אלכוהול מרובה, משימוש בסמים ומעישון.
במקרים בהם בעיות פוריות אצל אחד מבני הזוג ברורה וידועה, למשל כאשר האישה חצתה את גיל 35 (גיל ביציות) או בעיית גבר – ניתן לפנות לטיפולי פוריות עוד קודם.
במטרה לבדוק את כמות ואיכות הזרע מבצעים בדיקת זרע לגבר, ובמטרה לשלול הפרעות הורמונליות שמעידות על ביוץ בעייתי מבצעים בדיקה הורמונלית לאישה. בהמשך, ובמידת הצורך, תבוצע בדיקת אולטראסאונד, כדי לבדוק את השחלות ואת הרחם ולוודא שהם במראה תקין. במידה ויש חשד במהלך הבדיקה לחסימת חצוצרות או בעיה במבנה הרחם יבוצע צילום של הרחם כדי לספק תמונה רחבה יותר של הגורמים האלה לחוסר הפוריות.
לאחר שאובחנה אצל בני הזוג הסיבה לאי-היכולת להרות ניתן להתחיל בטיפולי הפוריות. בחלק מהמקרים, כ 10% מהאוכלוסיה, יתחילו הטיפולים למרות שלא התגלתה הסיבה לחוסר הפוריות (עקרות בלתי מוסברת).
הטיפולים כוללים, בין היתר, מתן של תרופות הורמונליות להגברת או ליצירת ביוץ וטכניקות פולשניות לשאיבת ביציות ולהחזרתם של עוברים לרחם.
בעשורים האחרונים אף חלה התקדמות רבה באשר לאמצעים הפרמקולוגיים המשמשים לטיפולי פוריות, על סוגיהם השונים, והפיתוחים החדשים בתחום הרפואה המערבית הצליחו, עם השנים, להוליד לא מעט פתרונות שיכולים לסייע בהתמודדות עם בעיות בריאות שונות, עם גיל מבוגר ועם מצבים רפואיים, כאשר אחד מהבולטים בהם הוא תחום הפוריות. חידושים אלה מגדילים באופן ניכר את הסיכוי להרות, ומאפשרים הריון וילודה קלים יותר מאשר אלה שהיו נהוגים בעולם בעשורים הקודמים.
כיום ישראל הינה מעצמה בתחום טיפולי הפוריות, ובין המדינות היחידות בעולם המממנות טיפולי פוריות. למעשה, הטיפולים נכללים בסל הבריאות לזוגות המבקשים להביא ילד ראשון או שני לעולם או לנשים המבקשות להקים משפחה חד-הורית. הטיפולים ניתנים לנשים בגילאי הפוריות ועד לגיל 45 ובמקרים של תרומת ביציות עד לגיל 54.
איך מתחילים?
בשלב ראשון יש לעשות אבחנה של הגורם לאי פריון.
הסיבות: גורם זכרי 40%, בעיות ביוץ 30%, עקרות מכנית (בעיות רחם וחצוצרה) 20% ועקרות בלתי מוסברת 10%.
כאשר הזוג זקוק לטיפולי פריון עליו לפנות לרופא המומחה בתחום זה.
סיכום הטיפולים אותם יכולה המערכת לבצע: כדורים וזריקות הורמונליים לגירוי השחלה, טיפולי הפריה חוץ גופית רגילים, או במקרה של בעיה בגורם הזכרי לבצע מיקרומניפולציה, קרי החדרת זרע לביצית.
אבחנות נוספות ניתן לעשות בעזרת: צילום רחם - המראה מצב חלל הרחם ומעבר בחצוצרות, ונעשה במכון רנטגן תחת שיקוף והזרקת יוד עם מים לחלל הרחם, לפרסקופיה – הסתכלות לחלל הבטן, היסטרוסקופיה – הסתכלות לתוך חלל הרחם.
בנוסף בתחום זה ניתן לעשות מיון זרע, טיפולי תרומת ביציות, פונדקאות ובירורים גנטיים.
בתחום טיפולי הפוריות קיימים טיפולים שונים, החל מתרופות הורמונליות, דרך הפריה חוץ גופית ועד תרומת ביציות, כל זוג בהתאם לטיפול שמתאים לו.