מטופלים בפריון עומדים בפני החלטה להתחיל בהליך תרומת ביציות.
כאשר הזוג המטופל פונה לרופא המטפל, הבדיקות הבאות יכולות להעיד על המצב הפריון של האישה: ערכי הפרופיל ההורמונלי שנלקח בוסת כולל AMH וכישלון בטיפולי הפריה בגיל מעל 40 עם איכות עוברים לא טובה. כאשר הרופא הראשון ממליץ על הליך תרומת ביציות, לרוב זה מה שצריך לעשות.
בתהליכי תרומת ביציות, כדי להוריד עלויות, התורמות לא עוברות גירוי שחלתי גדול אלא בינוני, דבר המאפשר מתן 6 – 8 ביציות לנתרמת, האמורות להספיק להחזרה טרייה טובה ולעוברים מוקפאים.
בכל מקרה אם האישה לא הרתה ניתן עוד 3 – 4 ביציות להחזרה טרייה נוספת. התהליך כולל בתוכו החזרת עוברים הנחשבים טובים. יש אפשרות מראש לקבל הבטחה לעוברים מוקפאים יום 5.
החזרת עוברים לחלל הרחם בטיפולי הפריה חוץ גופית IVF תלויה במספר גורמים: גיל האישה, מצב הרחם, טיב העוברים ומספר ניסיונות ההפריה ו או טיפולי הפוריות שנעשו עד כה. ניירות העמדה של רופאי הפריון הן:
לאישה צעירה – החזרת עובר אחד בשלושת הניסיונות הראשונים, ולאחר מכן לשיקולו של הרופא, ובכל זאת לא יותר משני עוברים.
לנשים מבוגרות – בניסיונות הראשונים ועוברים טובים רצוי להחזיר עובר אחד, אך הרופא המטפל יכול להחליט על החזרת יותר מעובר אחד.
בטיפול תרומת ביציות – החזרת עובר אחד כל פעם בנשים שלא ילדו בעבר. אחרי 3 ניסיונות אפשרי להעלות את מספר העוברים המוחזרים, ורצוי לא יותר משניים.
אצל מטופלות שאיכות העוברים פחות טובה, הרופא המטפל יכול להחליט על מספר העוברים המוחזרים.
יש לציין שהמדיניות היא למנוע לידת מרובי עוברים, דבר הנחשב לסיבוך בטיפול, וזאת עקב לידה מוקדמות ותחלואת ילודים גבוהה.
לרוב, נעשית על ידי טיפול תרופתי הכולל, בתחילה מתן אסטרוגנים. כאשר מתקבלות הביציות מוסיפים הורמון הפרוגסטרון, שמבחינת מצב הרחם הוא מזהה מצב של ביוץ הדומה למחזור הטבעי. את הטיפול המשולב לוקחים עד שבוע 9 להריון ומפסיקים בבת אחת היות והשליה של העובר מפרישה את שני ההורמונים בכמות מספקת.
יש אפשרות להחזיר עוברים על מחזור טבעי, לאחר שמזהים את הביוץ. בביוץ מתחיל להיות מופרש הפרוגסטרון ואפשר להוסיף עוד פרוגסטרון מבחוץ על ידי מתן התרופה.
ההצלחה להרות היא עניין של סיכויים. הסיכויים של זוג להרות בחודש היא כ 50%. גם כאשר נחזיר עובר טוב למטופלת שהתנדבה לעשות הפריה חוץ גופית ללא צורך, הסיכויים יהיו כאלה.
ההצלחה תלויה בטיב העוברים, במצב חלל הרחם, בגיל האישה ובפרוטוקול תרופתי להכנת רירית הרחם המתבצע כהלכה. רירית הרחם צריכה להיות לפחות 6 – 7 מ״מ במדידה בנשים שלא עברו פעולות בחלל הרחם. נשים שעברו גרידות או פעולות ברחם והרירית נמוכה מ 5 – 6 יכולות לעבור ברור היסטרוסקופיה ועשיית ערוגות ברירית.
הסיכונים בהליך תרומת ביציות הם נמוכים ביותר. יש טיפול תרופתי שהסיבוכים שלו הם נדירים, בדומה לכל תרופה אחרת. החזרת עוברים יכולה לגרום, נדיר ביותר, לזיהום ברחם. כמו כן יש לקחת בחשבון הריון , סיבוכים ובעיות גנטיות חדשות המופיעות בהריון. באופן כללי ועיקרי התהליכים בטיפול על ידי תרומת ביציות הן דומות לאוכלוסייה הצעירה יותר.
עוברים יכולים להיות קפואים למשך זמן רב. מחקרים הראו שהחזרת עוברים שהוקפאו והוחזרו אחרי כ 10 שנים היו בעלי אחוזי הריון טובים ולא שונים מאלה שהוקפאו לתקופות קצרות יותר.
בדיקת PGD של עוברים דוגמת תא עוברי של העובר ביום השלישי להתפתחותו. בתא זה אפשרי לבדוק את כרומוזומי העובר וכן בדיקת מחלות תורשתיות שונות. כאשר זוג מטופל נושא מחלה גנטית כל שהיא כגון המופיליה, טיי זקס ועוד, ניתן לשלול נשאות זאת בעובר טרי או קפוא ביום 3.
ניתן לבחור מין עובר לפני החזרת עובר יום 3 או 5, אלא שזה תלוי בתקנות וחוקים של אותה המדינה. בארצות הברית, למשל, נהוג לבדוק עוברים יום 5 וגם להגיד את המין. בארצנו מותר לבדוק עוברים של בני זוג אשר יש להם 4 ילדים מאותו המין. גם כאשר בודקים בארצנו בעיות גנטיות בעובר ואנחנו יכולים לדעת את מין העובר, המעבדה הגנטית תציין רק אם העובר תקין או לא, אך לא תציין את המין. יש מדינות שבכלל אסורה בדיקת מין העובר.
הרופאים מעדיפים החזרת עוברים טריים. כאשר אין להם את הידע והיכולת להביא העוברים טריים לארץ, אלא רק מוקפאים, וגם כדי לא לבצע את כל המהלך הבירוקרטי של הבאת עוברים טריים לארץ, הם מבצעים את החזרת העוברים הטריים בחו"ל.
במקרים אלה יש צורך ליסוע לחו"ל לצורך ביצוע החזרת העוברים הטריים. מרפאה שיש לה את הידע והיכולת מביאה את העוברים הטריים לארץ ופה מבצעים את החזרתם לרחם.
היות ומדובר ביחידות הפריה חוץ גופית שונות, בעיקר באוקראינה, שלא נבדקו על ידי משרד הבריאות שלנו, עדיף שהנשים המטופלות יעשו את הטיפולים בארץ שהם מפוקחים על ידנו.